Noto – bijuteria ascunsa a Siciliei

O data pe an macar ne-am propus sa “evadam” fara copii. Faza e ca nu ajungem bine la aeroport, ca incepem: “Ia uite poza asta. Mai stii cand…?” sau “Aoleeeu, ne-am gasit sa plecam cand are copilu’ testare la matematica”. Sa depasim momentul…
Anul acesta am ales Sicilia. Practic al treilea an consecutiv cand optam pentru Italia. Nu face parte din vreo strategie a rutinei, dar pur si simplu nu am “terminat-o”. De Italie, zic!

Nu discutam acum despre mancare, ca nu e loc, este o sarbatoare a simturilor pentru gurmanzii ca noi.
Am poposit insa intr-o duminica de sfarsit de septembrie in Noto. Cum care Noto? Acela care face parte din Patrimoniul Unesco, pentru maiestria arhitectonica. Sau acela in care s-au filmat scene celebre. Ni s-a dezvaluit in toata splendoarea dupa cateva viraje de langa autostrada, “ancorat” semet pe un pisc. La cat de banal ni s-a parut drumul, nu am putut banui nicio clipa ce urma sa descoperim, desi fusesem “avertizati” de prieteni ca vom avea o experienta turistica diferita.
Pentru ca am ajuns in jurul pranzului, ne-am putut bucura doar de exterioare, care insa te lasa fara grai inca dupa primii pasi.
Cladirile mute respirau povesti prin fiecare imbinare de piatra. Am luat la pas piata in jurul careia graviteaza bijuteriile trecutului. Ne-a bulversat linistea, turistii de toate natiile urmareau cu privirea liniile armonioase, de o coerenta arhitecturala fascinanta si emiteau comentarii soptite, de parca ne aflam cu totii in interiorul uneia dintre catedrale, in timpul slujbei de duminica.
A manca o inghetata de smochine pe treptele Palatului Ducetial, contempland Catedrala a fost o experienta comparabila cu o cina rafinata intr-un restaurant cu stele Michelin. Am revenit cu picioarele… pe trotuar, cand am vazut ca totusi sunt si ei oameni, isi intind rufele pe balcoane aparent parasite.

Am ramas cu impresia ca atunci cand tehnologia iti da lectii despre complexitatea mintii umane, poti alege sa intelegi cel putin tot atatea lucruri din fascinanta si provocatoarea istorie.

You might also like

Comenteaza